Cursussen en workshops door Sytske Nijland

Ontdekken wat kleuren, tekenen en schilderen, kunnen toevoegen aan de kwaliteit van uw leven? Ervaar hoe plezier in creativiteit te combineren is met zingeving, diepgang en zelfkennis.

Onze tegenwoordige manier van leven laat vaak patronen zien van overconsumptie, werkdruk en onmogelijke tijdschema's. Door al te veel aan die eisen van buiten te willen voldoen, kun je 't contact verliezen met wie jij éigenlijk bent. Tekenen als taal van innerlijke beleving, kan je helpen dit contact te herstellen. Kleuren, lijnen, vormen en symbolen, kunnen zowel hulpmiddel zijn om jezelf te uiten, alsook om helend op je in te werken.

De interactieve lessen van Sytske Nijland in Atelier Werdandit Ommen zijn voor een ieder die geboeid is door, en nieuwsgierig naar, de link tussen zijn of haar tekenwerk en de eigen innerlijke ontwikkeling.

Sytske is sinds medio 2020 vanwege gezondheid en pensioenering alleen nog te boeken in overleg. Door maatwerk is er veel ruimte voor persoonlijke invulling en aandacht.


Reacties van deelnemers:

"Ik vond het een heerlijke avond in de mooie hooiberg.
Prachtige gelegenheid om dit te doen op een mooie zomeravond met de koeien voor de deur. Heel landelijk.
De sfeer was goed en we konden van alles pakken om mee te werken. Dat vond ik heel prettig. Ook heb ik genoten van de muziek die voor een heel apart gevoel zorgde waarop ik heerlijk kon werken of soms ook niet, dan pakte ik weer iets anders. Kortom heerlijk om te doen en heel ontspannend."

"De workshops en de cursussen doe je vooral voor je plezier en daarnaast geven ze heling en inzicht."

MANDALATEKENEN: Zelfontplooiing d.m.v. ronde kunst (cursus)

Mandala is een Sanskriet woord voor "cirkel met middelpunt". Van oudsher is de cirkel een omvattend symbool voor eenheid, heelheid, en volmaaktheid. De cirkel is dus niet zo maar een willekeurige ruimte; er is altijd sprake van een middelpunt: een zichtbaar of onzichtbaar aanwezig centrum als verzamel- én uitdeelpunt. De ruimte om het centrum wordt beschermd door de cirkelrand.
Mandala-tekenen is "ronde kunst". De mandala is jouw wereld, het middelpunt jouw centrum. Zo kan de cirkel een ruimte zijn, waarbinnen je je leert oriënteren aan oeroude kosmische/geometrische wetten, je intuïtief met jezelf in gesprek kunt komen, alsook je je spontaan kunt uitdrukken. We kunnen zeggen dat de mandala een behoefte is aan totaliteit: wie mandala's tekent, leert uit eigen bron scheppen.

Programma onderdelen zijn o.a:
• energetische, intuïtieve, spontane, geometrische en roset-mandala's,
• cultureel overgeleverde mandala's, zoals : de lotus, de roos en de kristal,
• heelbeelden, spiraal-mandala's, geboorte-mandala's (=nummerologische mandala's)
• kosmogram, yantra, keizerskroon, knoopmandala's e.a. en tenslotte de 7 chakra-mandala's.

De cursus is opgedeeld in op elkaar aansluitende bloks van 8 tot 10 lessen, geleidelijk stijgend in moeilijkheidsgraad. Na elk blok is men een ervarener Mandalatekenaar.


BLOKS, DATA & PRIJZEN VOOR MANDALA TEKENEN: ZELFONTPLOOIÏNG D.M.V. RONDE KUNST (niet wekelijks)

Kennismakingsblok: 8 lessen. Gevorderden-blokken: 10 lessen.

Wil je voor deze cursus meebrengen: een A4 schetsboek, kleurpotloden, fineliner(s) en/of zwarte ballpen? Het overige materiaal (zoals permanent marker, verf, groot papier, ecoline ect.) is bij de cursus inbegrepen.

Data in overleg. Vervolgblokken mogelijk.Terug naar boven

Zen kleuren en tekenen (cursus)

ZEN-KLEUREN EN ZEN-TEKENEN: Patronen, die je krijgt aangereikt, uitwerken tot spontane Mandala's en andere kunstwerkjes die gaandeweg, letterlijk "onder je handen groeien".


DATA & PRIJZEN VOOR ZEN KLEUREN EN TEKENEN

Data in overleg.

 Terug naar boven

Combi-cursus

Op verzoek van cursisten heb ik een COMBI-CURSUS samengesteld:
Uit verscheidene cursussen wordt een klein onderdeel aangeboden, zoals Zen kleuren en tekenen, Kleurverloop, Tekenen vanuit "zien".


DATA & PRIJZEN VOOR COMBI-CURSUS

4 lessen, ong. eens per maand.
Data in overleg.

Terug naar boven

Kleurencursus: Kleurbekennen

Op avontuur in de wereld van de kleur. Wat doen wij met kleur en wat doen kleuren met ons?

Deze cursus zal een combinatie zijn van:
• Hoe uit je jezelf in kleur?
• Welke invloed hebben kleuren op ons?
• Kleurtechniek : donker-licht overgangen, kleuren-composities maken en mengen/sluieren en koesteren met kleurpotlood en waterverf.

Er zal veel aandacht zijn voor een kleurtechniek waarmee je met kleurpotlood zodanig leert mengen en sluieren dat het lijkt of er licht in je werk doorstraalt. Ook zal er aandacht zijn voor kleurbetekenis, de helende werking van kleur en wat je kleurgebruik kan zeggen over jezelf. Wat we hier ook doen met kleur, het zal je altijd de gelegenheid bieden tot mindful bezig zijn.....je mag tijdloos even helemaal opgaan in de wereld van de kleur!DATA & PRIJZEN VOOR DE KLEURENCURSUS: KLEUR-TECHNIEK, KLEUR-BETEKENIS & DE HELENDE WERKING VAN KLEUR

Data in overleg.


Terug naar boven

Helend tekenen (cursus)

Helend Tekenen kan door het zichtbaar maken van hetgeen er in je leeft, een aanzet zijn tot zelfonderzoek en bewustwording. Het biedt je de mogelijkheid je gevoelens creatief te uiten en de ontdekking dat er iets moois onder je handen groeit, geeft weer: een goed gevoel. Helend Tekenen biedt vrije én gerichte oefeningen, die een energie balancerende, ordenende en harmoniserende werking hebben. Helend Tekenen kan je helpen om vol verwondering je "kijken" weer tot "zien" te laten worden. Naast energetisch en intuïtief tekenen en -schilderen, zijn er specifieke oefeningen, die gebaseerd zijn op oerbewegingen: zowel op fenomenen uit kosmos en natuur, als gerelateerd aan oeroude culturele overleveringen (die eveneens de natuur als inspiratiebron hadden). Deze oefeningen laten je in contact komen met je eigen levensenergiestroom en zijn kunstzinnig uit te werken. In deze cursus, die in 3 opeenvolgende bloks van 8 a 12 lessen wordt aangeboden, gaan we in op de achtergrondfilosofie van verschillende oefengebieden en het effect dat ze op ons kunnen hebben. We zullen onszelf hiermee al tekenend verbinden en de helende voldoening ervaren van de kunst-zinnige uitwerking.

In het kennismakingsblok van 8 lessen, gaan we o.a.:
• De natuur van binnenuit bekijken, voelen en op papier volgen; • Kosmische bewegingen vertalen in energetisch tekenwerk;
• Bepaalde wetmatigheden in vormen leren zien;
• Gesprekken met elkaar op papier voeren;
• Kleurtechniek leren gebruiken als middel om licht in je werk toe te laten en uit te stralen;
• Kennismaken met verschillende teken- en schildertechnieken en materialen;
• Kennismaken met enkele aspecten van het mandala tekenen.

In de 2 vervolgbloks van elk 12 lessen, wordt tevens aandacht besteed aan cultureel erfgoed als: lemniscaten, ritmisch tekenen, spiralen, kruisen, de Indiase Kolam, Keltische knopen en vlechtbanden en tenslotte doolhoven en labyrinten.


BLOKS, DATA & PRIJZEN VOOR HELEND TEKENEN: "BETER IN JE VEL" DOOR CREATIEVE BEWUSTWORDING

Kennismakingsblok: 8 lessen. Vervolgblokken: 12 lessen.
Data in overleg.
Terug naar boven

Tekentaal: korte cursus tekeninterpretatie

Wil je weten welke boodschappen er in tekeningen verborgen kunnen zitten? En zo de taal van getekende beelden leren lezen, verstaan en verwoorden?

Kom dan naar de begincursus "Tekentaal" waarin je in 4 lessen op weg geholpen wordt, te gaan ervaren en begrijpen wat je tekenwerk allemaal zichtbaar kan maken. (Voor wie er hierna mee door wil gaan, zijn er nog 4 verdiepingslessen te volgen.)

Je leert waar je op kunt letten, wat aandachtspunten in een tekening zijn, én wat geschikte, helende vervolgopdrachten kunnen zijn, om tekenend je verhaal weer verder te brengen en... hoe volstrekt persoonlijk dit alles is.

Tijdens elke bijeenkomst maak je eenvoudige tekenopdrachten, waarbij we absoluut niet op "tekenvaardigheid" letten. Tot je een jaar of vijf, zes was, kon je waarschijnlijk zonder schroom heerlijk tekenen.....Waarom zou je dat eigenlijk nu je volwassen bent "zomaar" niet meer kunnen? Dus zelfs als je denkt dat je niet kunt tekenen, kun je gerust meedoen, want het zal niet om mooie plaatjes gaan, maar om je ontdekkingstocht naar wat je beeld-taal letterlijk "be-tekenen" kan.?


DATA & PRIJZEN VOOR CURSUS TEKENTAAL: TEKENINGEN  LEREN  LEZEN  &  DUIDEN

Basisblok: 4 lessen.
Daarna zijn desgewenst nog 4 vervolglessen mogelijk.

Data in overleg.

Terug naar boven

Van kras tot kunst (cursus): "máák er wat van!"

Energetisch tekenwerk als ervaring beleven en tot spontane, persoonlijke kunst uitwerken. Je leert je direct en vrij te uiten op papier, waarbij zowel energie-ontladende als energie-opladende tekentechnieken zullen worden aangeboden.

Dit zichtbare spoor van energie, gevoelens en emoties bespreken en uitwerken tot spontane kunstwerkjes, kan heel transformerend werken: met het naar buiten gebrachte 'ruwe' materiaal, iets opbouwends doen, structuur  aanbrengen in eventuele chaos en er vervolgens iets niéuws van maken.


DATA & PRIJZEN VOOR 'VAN KRAS TOT KUNST': ENERGETISCH TEKENWERK  KUNSTZINNIG UITWERKEN

6 lessen.
Data in overleg.

Terug naar boven

Tekenvaardigheid (cursus): Leren Dúrven Schetsen

Niet te technisch, wél effectief! Hoe kun je vanuit eenvoudige vormen en bewegingen op papier, mens, dier, diepte of gezichten laten ontstaan?

Zowel schetsen vanuit de beweging alsook hulpmiddeltjes en foefjes aangereikt krijgen en al doende ontdekken welke werkwijzen het beste bij je passen. Écht gaan zien, i.p.v. vluchtig kijken, is het begin van leren tekenen. Ontdek vervolgens door oefening en durf, wat je allemaal kunt.

Deze cursus is vooral bedoeld voor ieder die denkt niet te kunnen tekenen óf juist teveel vastzit in "technisch-weten".


DATA & PRIJZEN VOOR TEKENVAARDIGHEID

10 lessen.
Data in overleg.

Terug naar boven

Tekenen en schilderen vanuit de elementen (cursus)

D.m.v. verschillende technieken de specifieke eigenschappen ervaren van de elementen Vuur, Aarde, Water en Lucht, waarbij er een verbinding naar onze stemmingen en temperamenten zal worden gelegd. Om ons goed en heel te voelen, hebben we, symbolisch, van álle elementen een aantal kwaliteiten nodig. Al tekenend en schilderend kun je erachter komen hoe het voelt om vurig, gestructureerd-compact, stromend of juist luchtig bezig zijn.
DATA & PRIJZEN VOOR TEKENEN EN SCHILDEREN VANUIT DE ELEMENTEN: VUUR, AARDE, LUCHT EN WATER

6 lessen.
Data in overleg.

Terug naar boven

Beeldtaal (cursus)

M.b.v. de 3 H's: Hoofd, Hart en Handen, het beeldende in je taalgebruik en het verhalende in je beelden, verbinden. Een cursus met "van alles wat": tekenen, kleuren met verschillende materialen, creatief schrijven en collages maken. Ontdek via de ontmoeting met het creatieve kind in jezelf, het plezier wat je als volwassene kunt hebben in het "er iets van máken"! En ervaar dat scheppingsvreugde en helend inzicht kunnen hand in hand kunnen gaan.


DATA & PRIJZEN VOOR CURSUS BEELDTAAL:  JE BEELDEN INTUÏTIEF LEREN UITDRUKKEN IN TAAL & JE TAAL CREATIEF LEREN UITBEELDEN

Bestaat uit 8 lessen. Data in overleg.
Data in overleg.Terug naar boven

INTUÏTIEF CREATIEF (cursus)
Deel 1 & 2: Textielcollage’s & Werken op Doek

Deel 1: Laat je verrassen door kleurovergangen en leer om boeiende vormen of beelden daarin te accentueren zonder resultaatgerichte prestatiedrang.
Je kunt in deze cursus, naar hartelust experimenteren met water- en acrylverf, klei, kleurpotlood, krijt en textiele werkvormen. Zo zullen we o.a. schilderen op vliseline, waarna je deze werkstukken kunt laten uitgroeien tot een combinatie van schilderij, wandkleed en collage.

Deel 2: Los van of als vervolgblok op deze cursus is het mogelijk om met acrylverf + véle andere (collage)materialen, intuïtief op doek te werken.

Zowel in de textiel-collage’s als op de doeken, is er alle ruimte tot het verwerken van je eigen symboliek en persoonlijke gedenktekens. Dat wat je maakt, heeft meestal iets met jezelf te maken. Zodra je je werk onder je handen ziet groeien door er a.h.w. meditatief in op te gaan, wordt het resultaat de “bonus”, inplaats van een “doelgericht eindresultaat met oordelen als mooi of lelijk”

En dat kan heel ontspannend werken.
DATA & PRIJZEN VOOR INTUÏTIEF-CREATIEF: DIV. MATERIALEN & TECHNIEKEN, O.A. TEXTIEL-COLLAGE'S

Deel 1: Textielcollage’s bestaat uit 8 lessen.
Deel 2: Creatief op doek (ook los te volgen) bestaat uit 4 lessen.

Data in overleg.

Terug naar boven

Het sprookje als levensles (cursus)

Er wás eens…… Hoorde of las je deze woorden vroeger ook zo graag? En was dan meteen je aandacht gewekt, vooral als het verder ging met: "….lang geleden…..in een land hier vér vandaan…." Kun je bij de herinnering ook nog bijna de belofte voelen van een spannend uurtje en van het even weg zijn uit je dagelijkse leventje?

En hoe het was om lekker veilig te griezelen…..omdat je tevoren toch al wist dat het goede wel overwinnen zou?
In sprookjes en verhalen is dit vaak zo……en misschien willen we ook wel graag een goede afloop……omdat we ons liefst identificeren met een der "goeden"? En zeggen we daarna: "ja eind goed al goed…..en ze leefden nog lang en gelukkig…..ja hoor, dat gebeurt alleen in sprookjes, maar in het echte leven is dit wel even anders". En opeens wordt er zo met de uitdrukking "in sprookjes geloven" iets negatiefs bedoeld…..alsof je naïef zou zijn….en dus "dom" en het daardoor je "eigen schuld" zou zijn als je bedrogen uitkomt…..had je maar niet in sprookjes moeten geloven, toch?

Maar wat als er in oude verhalen en sproken nu eens een verborgen waarheid schuilen zou… ….een wijsheid die veel dieper gaat dan het beschrijven van avonturen van helden en slechteriken? Dat het niet alleen gaat over goed en kwaad, maar ook over een soort van zielsbeschrijvingen? Een soort wijze handleiding voor de ontwikkelingsweg die een mens heeft af te leggen? Dat het symbolisch gaat over eenwording, ….over evenwicht in ons zelf tussen onze manlijke en vrouwelijke eigenschappen, tussen verstand en gevoel, tussen het hemelse en het aardse, tussen al onze goede en onze boze kanten? Dat het pas vruchtbaar is als de held en de heldin of de prins en de prinses die voor elkaar bestemd bleken te zijn, "samen bruiloft vierden….en nog lang en gelukkig leefden en …..vele kinderen kregen?" Dat een mens pas heel is als al die eigenschappen zich innerlijk hebben verenigd? En dat op de weg daarnaartoe allerlei beproevingen en tests overwonnen en volbracht moeten worden? En om op de vorige alinea terug te komen: zijn wat aanvankelijk domheid en naïviteit lijken, niet juist vaak eigenschappen die de "verhalen-held of -heldin" naar het doel brengen…..en zijn het niet vaak juist de slimheid en de gemeenheid die aanvankelijk zo succesvol leken, eigenschappen die aan het eind van het verhaal "op hun bek" gaan?

Zo kunnen sprookjes en verhalen worden getransformeerd in wijze levenslessen, die heel mooi te vertalen zijn naar ons eigen leven, o.a. door de creatieve vormgeving ervan. Want door over de sprookjes te tekenen en te schilderen waarbij vooral op de beleving wordt gelet en niet op "technisch resultaat", zul je merken hoeveel je over jezelf te weten kunt komen. Want zodra je leert om je teken- en schilderwerk al besprekend en bespiegelend te "lezen", kun je -naast het plezier van het kleurrijk bezig zijn- ook onderzoeken en herkennen wat het met je eigen levensverhaal te maken heeft. Door ze op jouw manier uit te beelden, maak je ze tot een hoofdstuk van je eigen levensboek.

Als het je leuk lijkt om:
• heerlijk ontspannen naar sprookjes en verhalen te luisteren…
• je eigen beleving ervan spontaan of intuïtief uit te werken in verf, krijt en kleurpotlood…
• de wijze, vaak verborgen achtergronden van sprookjes te leren onderzoeken...
• je eigen tekenwerk hierin te leren lezen en te duiden...
...vraag dan naar mogelijkheden om de Sprookjescursus te ervaren.

In het kort bestaat deze cursus uit met verschillende materialen en technieken, sprookjes tekenend en schilderend uitwerken. Daarnaast op zoek gaan naar de oeroude wijsheid die erin verborgen zit en verbindingen leren leggen met je eigen levensloop. Zowel in sprookjes als in ons leven komen moeilijkheden en beproevingen voor. Daarnaast zijn er ook altijd helpende krachten die -als we er oog voor hebben, optreden als wegwijzers op ons levenspad. We zullen daarbij de sprookjeswezens leren zien als vertegenwoordigers van innerlijke eigenschappen. Er zal geput worden uit sprookjes en verhalen van verschillende landen, tijden en culturen.


DATA & PRIJZEN VOOR DE SPROOKJES CURSUS: OER-OUDEVERBORGEN WIJSHEID CREATIEF LEREN UITBEELDEN EN BEGRIJPEN

Beginblok: 9 lessen.
Vervolgblok: 3 lessen.

Data in overleg.Terug naar boven

Sprookjesdrieluik (korte cursus)

Voor, na of los van de Sprookjescursus (zie boven), is het mogelijk om een cyclus van 2x3 bijeenkomsten te volgen. Het gaat om drie middagen, eens per maand bezig zijn met sprookjes, speciaal bedoeld voor mensen in de tweede levenshelft (dus zo vanaf ong. 45 jaar).

In de sprookjes die wij kennen, is de hoofdrol vaak voor jonge mensen. Zij moeten een schat vinden, een draak verslaan of omgaan met de boze wolf. In déze drie bijeenkomsten echter gaan we bezig met 'Sprookjes en de tweede levenshelft'
Hierin is de hoofdrol dus voor iemand van wat oudere leeftijd.
Wat gebeurt er na 'nog lang en gelukkig'?
Wat als de prins en de prinses grijze haren krijgen?


Deze sprookjes over de tweede levenshelft bevatten een schat aan wijsheid: Zij laten ons zien welke ontwikkelingstaken op ons wachten op wat meer gevorderde leeftijd. Het je bewust worden van deze 'taken' geeft inzicht, moed en kan bijdragen tot aanvaarding en zingeving
 
D.m.v. gerichte teken- en schilder-opdrachten, die passen bij deze sprookjes, kan er via ieders persoonlijke "beeld-taal", duidelijkheid ontstaan over wat er speelt in het eigen levensproces en deze 'eyeopeners' kunnen naast de oeroude wijsheid van de levens-lopen en levensverhalen uit de z.g. ouderdomssprookjes worden geplaatst. Zo kunnen er naast het genieten van de sprookjes en van het creatief bezig zijn, ook levenslessen en bewustwording uit gehaald worden.

Er is een 2e blok van 3 sprookjes speciaal voor mensen in de 2e levenshelft (45+), zowel te volgen als vervolg op, als los van blok 1 van vorig jaar. De sprookjes belichten de ontwikkelingstaken van de ouder wordende mens en worden d.m.v. hierop afgestemde teken-opdrachten verbonden met het eigen levensverhaal.


BLOKS, DATA & PRIJZEN VOOR SPROOKJESDRIELUIK

3 lessen van 3 uur, incl. koffie, thee met iets erbij, een gedeelte van het materiaal.
Het enige wat ieder zelf dient mee te brengen zijn: schetsboek, kleurpotloden en schrijfgerei.

Data in overleg. (In 2022 gaat deze cursus door op zaterdagochtenden 16 april, 28 mei en 18 juni.)

Terug naar boven

Workshops intuïtief chakrakleuren (1 dagdeel/1 dag)

Elk Chakra heeft een trillingsgetal dat overeenkomt met een kleur van de regenboog. Tijdens deze workshop wordt voor alle Hoofd-Chakra's een korte kleuropdracht uitgevoerd. Vervolgens leggen we van iedere deelnemer de 7 gekleurde tekeningen op een rij om ze te bespreken, wat veel informatie over jezelf en je huidige manier van in het leven staan kan geven.

Wanneer men hier liever individueel mee bezig wil gaan, kan dat, uitsluitend op afspraak.


DATA & PRIJZEN VOOR DE WORKSHOP CHAKRAKLEUREN: 7 KLEUROPDRACHTEN & PERSOONLIJKE UITLEG ERVAN

Eenmalige workshops "Intuïtief Chakrakleuren": leer jezelf beter kennen door je kleurgebruik! 

Deze workshop wordt t/m 3 pers. op een dagdeel (ocht./midd./avond) gegeven. Bij 4-6 pers. wordt er een hele-dagworkshop van gemaakt. Zelf een groepje samenstellen mag ook, evenals de workshop boeken op eigen locatie.

Op datum in overleg (steeds wanneer er voldoende deelnemers zich gemeld hebben, wordt er een datum geprikt).

Kosten: uurtarief van €65,- te delen door het aantal deelnemers (neem contact op over de gewenste duur van de workshop)

Meebrengen: 7 velletjes tekenpapier A4 formaat, kleurpotloden en schrijfgerei.

Terug naar boven

Thema-workshops

Interactieve verdiepende workshops met keuze uit de volgende thema's:

Miniworkshops "Edelsteentjes kleuren" of "Glasbolletjes kleuren": kleurtechniek combineren met Zen-doedelen (lengte: 2 uur en 15 minuten)

Halve dag-workshop: "Intuitief Chakra-Kleuren": kleurbeleven, jezelf ontmoeten & jezelf beter leren kennen door jóuw specifieke kleurgebruik. Iedere deelnemer krijgt uitgebreide uitleg. Max. 3 a 4 pers (lengte: 3 a 3 1/2 uur)

Dagworkshop A: "Kleurenspel maken, spelen en leren duiden": het zelf te maken spel leren gebruiken m.b.v. je eigen associaties. (10.00-16.00 u.)

Dagworkshop B: "Scheppen in het donker en scheppen in het licht": eigen symboliek uitdrukken op wit én zwart papier. (10.00-16.00 u.)

Dagworkshop C: "Innerlijk kind en Totemdier": tekenend, visualiserend, kleurend, boetserend, schrijvend en vertellend contakt maken met vele innerlijk-kind-aspecten en helpende totemdierkrachten. (10.00-16.00 u.)

Dagworkshop D: "Je blauwdruk en je rode draad": Middels duidelijke "wegwijzers", mag je tekenend, kleurend, kleiend, vlechtend en knopend de symboliek ervaren van jouw éigen weg binnen dit thema. En stilstaan bij jóuw manier van keuzes maken op die weg. Aan het eind van deze workshop zul je, naast je teken-kleur-en schrijfwerk ook een talisman hebben gemaakt, die je met je mee kunt nemen. (10.00-16.00 u.)

Dagworkshop E: "Geluksvogel punchen": Je mag heerlijk, mindful, bijna boetserend droogvilten (punchen) met vele kleuren wol totdat je jóuw geluksvogel in de hand houdt.....(en dat is beter dan tien in de lucht nietwaar?) Het is handig als je een potlood en wat A 4 tjes meeneemt. Alle materiaal voor het maken van 1 vogel is inbegrepen. Als je hebt: kun je afbeeldingen meebrengen van vogels ter inspiratie voor jouw eigen fantasievogel.....ik heb inmiddels een aardige verzameling,.....maar hoe meer vogels, hoe meer kans op verschillend pluimage...... (10.00-16.00 u.)

Dagworkshop F: "Biografie-tekenen": aan de hand van gerichte tekenopdrachten die je geheel vrij uitwerkt, inzicht krijgen in je eigen levensloop en herkenning vinden in je huidige levenssituatie. (10.00-16.00 u.)


DATA & PRIJZEN VOOR DE THEMAWORKSHOPS

Kosten van de workshops: het uurtarief van €65,- te delen door het aantal deelnemers. Deze prijs is incl. dagverzorging (koffie, thee, soep, versnaperingen) & gedeelte van het materiaal, excl. lunchbroodje, schetsboek & kleurpotloden.

Data in overleg.

Zodra er voldoende aanvraag is, kan een thema doorgang vinden.

Terug naar boven

Workshops op maat

Leuk voor een vrijgezellenfeest, bedrijfsuitje of clubbijeenkomst.
Kies uit bovenstaande workshops of overleg met Sytske over een thema.

"De workshops en de cursussen doe je vooral voor je plezier en daarnaast geven ze heling en inzicht."


DATA & PRIJZEN VOOR EEN WORKSHOP OP MAAT

In een door u zelf samengesteld groepje op een datum in overleg, op Atelier Werdandit Ommen (maximaal 5 deelnemers) of op uw eigen locatie* (meer deelnemers mogelijk).
Kosten: voor aangevraagde workshops geldt het "kleine-groepjes-uurtarief" van €65,- t/m 6 pers.  Krijgt u meer dan 6 mensen bijeen, dan is de extra prijs per extra persoon slechts €5,-. Hierdoor wordt bij meer cursisten de workshop p.p. steeds goedkoper.

* Eventuele reiskosten worden in rekening gebracht.

Terug naar boven

Losse ochtenden, middagen of avonden meditatief kleuren

Mindful met niets anders bezig zijn dan met de energie van kleur!

Je gebruikt je eigen kleurspullen en bepaalt zelf waar je aan wilt werken. B.v. aan 'ideeën" opgedaan in een workshop of cursus, aan nieuwe werkstukken, of misschien vind je het fijn om in kleurboeken voor volwassenen te werken en kun je tijdens deze meditatieavonden je kleurtechniek verfijnen zodat je werk licht lijkt uit te gaan stralen.

Misschien kom je daar door alle dagelijkse beslommeringen net te weinig toe…..of gun je jezelf er gewoon te weinig tijd voor….want klinken er van die stemmetjes van binnen die fluisteren dat je wel wat nuttigers te doen hebt dan zitten kleuren….of heb je te weinig eigen-werkplek-waar-je-niet-gestoord-kunt worden. ….of misschien denk je dat je er eerst rust voor moet vinden? Dan zou je eens kunnen ervaren dat dat laatste ook andersom kan werken: ga maar eens zitten kleuren….en wie weet word je daar wel rustig van….

Of je nu bezig wilt zijn met je Mandala's (van geometrisch tot intuïtief en alles wat daartussen zit), met andere kleuroefeningen of wilt kleuren in je opgedroogde nat in nat schilderijen ….. In alle gevallen ben je van harte welkom. om een ochtend, middag of avond te organiseren.

Er wordt op die avonden dus duidelijk géén lesgegeven, ik ben alleen facilitator: ieder werkt zelf in rust, ongehinderd door dagelijkse "stoorzenders", in een groep van gelijkgestemden, na een afstemming middels een meditatie/visualisatie/klankimpressie.


Individuele lessen (alleen mogelijk op afspraak)

Voor cursisten die buiten de lessen om dieper op hun tekenproces in willen gaan dan in groepsverband wenselijk is.

Bij tekenen en schilderen kun je van alles tegenkomen wat je óók nog bent, (misschien zonder dat je je dit bewust was) en daar kun je je rijker door gaan voelen. Al die aspecten van jezelf, die er allemaal mogen zijn. Enerzijds is dat wat je op papier zichtbaar maakt, het spoor van jouw innerlijk op dat moment. Anderzijds kunnen bepaalde manieren van tekenen, d.m.v. je motoriek zich ingroeven in je onderbewustzijn en van daaruit werken aan je eigen heelheid.

Door een tekening te maken los je natuurlijk geen probleem op. Maar door het proces: Tekenen, ernaar kijken, erover praten, lijkt het alsof het probleem begint te verschuiven. Het is alsof het "naar buiten gaat", terwijl het eerst "binnen" zat. Dit kan je helpen de situatie in een nieuw licht te zien en je vanuit acceptatie mogelijk nieuwe perspectieven aangeven.

Je blijft zélf verantwoordelijk voor alle keuzes die je in deze processen maakt.


INFORMATIE & PRIJZEN VOOR INDIVIDUELE BEGELEIDING

Data en tijdstip in overleg.
Tarief voor individuele lessen: € 65,- per uur.
Deze lessen kunnen in overleg in Atelier Werdandit in Ommen plaatsvinden, of op een andere locatie (reiskosten in overleg).


Voor individuele afspraken die korter dan 24 uur voor aanvang worden afgezegd, wordt de gereserveerde tijd in rekening gebracht.

Terug naar boven

Cursusvoorwaarden en -informatie

Voor alle cursussen geldt:
• Wijzigingen voorbehouden.
• Om mee te kunnen doen, is 'goed kunnen tekenen' beslist geen noodzaak.
• De cursussen beogen geen groepstherapie en geen resultaat gericht tekenonderwijs te zijn, maar lessen in een helende, evenwichtbrengende en bewust-makende manier van tekenen.
• Praktisch elke les zal een aanzet geven, er thuis, desgewenst op door te gaan, zodat men er zich verder en diepgaander mee kan verbinden, als men dit wil.
• Voor alle cursussen meebrengen: goed-mengende kleurpotloden, passer en liniaal, groot en klein schetsboek. Materiaal als verf, krijt, klei, groot wit papier, is bij de cursus inbegrepen. Tekenvaardigheid: potloden, gum en A4tjes. Bij de cursussen Intuïtief/creatief en Beeldtaal, wordt een kleine materiaal-toeslag berekend.
• Bij opgave, mondeling of schriftelijk, verbindt u zich aan betaling van de gehele cursus (incl. de lessen waarop u verhinderd bent). Bij annulering wordt betaling alleen kwijtgescholden wanneer u zelf een plaatsvervanger aandraagt. Er worden dan alleen € 12,75 handelingskosten in rekening gebracht.

Tarieven:

€13,30 p.p. per lesuur.

De lessen duren (tenzij anders aangegeven) 2 1/4 uur, incl. koffie, thee & een gedeelte van het materiaal.

Interesse is vrijblijvend, inschrijving (=plekreservering) verplicht tot betaling van de gehele cursus.


Betaling:
• Bij inschrijving maakt u de helft van het hoogste tarief over op NL31ASNB0708740901 of NL 81RABO0387310673 t.n.v. S. Nijland-Wijnterp. Het resterende bedrag kan voldaan worden na de 1e les, wanneer de groepsgrootte bekend is. Na duidelijk overleg is betaling in termijnen mogelijk.
• Tarief voor individuele begeleiding: € 65,- per uur. Voor afspraken die korter dan 24 uur tevoren worden afgezegd, wordt de gereserveerde tijd berekend.
• Uur-tarief kleine groepjes (tot max. 4 pers.) op afspraak: €65,- te delen door 't aantal deelnemers. Bij meer dan 6 personen geldt er een toeslag van €5,- per persoon op het uurtarief (dus ook weer te delen door het aantal deelnemers; per deelnemer betekent dit dus dat het in verhouding per persoon steeds goedkoper wordt).


Vakanties:
Voor alle activiteiten geldt: de schoolvakanties van regio Noord worden aangehouden.

Terug naar boven


VOOR OPGAVE EN/OF INLICHTINGEN KUNT U CONTACT OPNEMEN MET:

Sytske Nijland
Tekentherapeute/docente Gediplomeerd Tekentherapeute sinds 1990
Lid van de Beroepsvereniging van Tekentherapeuten en Tekentaaldocenten (Vereniging Tekentaal)

Tel. 0529-466183
E-mail: Sytske.Nijland@gmail.com

Praktijkadres: Atelier Werdandit Ommen
Stationsweg 11
7731 AW Ommen

Terug naar boven